Hur man gör mandelmjölk utan mandel

Här kommer en 1 minut lång video om hur man gör mandelmjölk utan mandel. Självklart använder vi våra Jordmandlar.

Jordmandel är ingen mandel eller nöt och kan konsumeras av nötallergiker.

https://www.youtube.com/embed/videoseries?list=PLUJLj1ezq188FSMa-79QaVh1xKlMVq_sO

 

Leave a Comment

by | 2017-04-25 · 14:38

Paleo Semlor – glutenfria, nötfria, mjölkfria

Nu är det Semmeltider och självklart ska vi baka paleo semlor hos mig.

Paleo Semla

 

Eftersom jag fick besök i veckan av Cecilia som driver Swedish Paleo och som äter glutenfritt/paleo kunde vi fika ihop och utvärdera 2 olika degar. Recepten hittade jag på nätet men av lycklig händelse fördubblade jag ena ingrediensen och bytte ut mandelmjölet mot Jordmandelmjöl och fick ett fint, fast och mjukt semmelbröd.

Den ena degen gjordes på mycket Fiberhusk (LCHF) och den andra på Jordmandelmjöl. Min kräsna familj testade också de färdiga semlorna och nu har vi en vinnare.

Vinnaren blev degen med Jordmandel! LCHF semlan var också fin, med den var mera ”gummiaktig” sa min man, men helt OK. Vinnaren hade mera smak och textur.  Fyllningen blev självklart min egen Jordmandelmassa som är fri från nötter och mandel.

RECEPT på den godaste semlan 2017

Deg:

A: 3st ägg, 3msk honung/socker (tex. kokossocker), 1dl kokosgrädde

B: 2dl kokosmjöl, 2dl jordmandelmjöl PaleoLita, 1msk fiberhusk, 1msk bikarbonat, 1msk kardemumma, några droppar citronsaft (sätter igång bikarbonatet) .

  1. Vispa ägg och socker i en skål/matberedare. Häll i kokosgrädden och rör om.

  2. Blanda ihop de torra ingredienserna i en separat skål.

  3. Blanda ihop A och B. och vänta 5-10 minuter för att få ett fastare deg.

  4. Forma ca 6 bollar med en sked och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller silikonduk.

  5. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter.

Fyllning:

Jordmandelmassa: 2dl socker, 4dl  jordmandelmjöl PaleoLita, ca 1 dl vatten,

Mixa socker och mjöl i en matberedare/mixer, efter ca 5 minuter häll i vatten.

Grädde: Kokosgrädde, lite socker och citronsaft

Vispa kokosgrädde med lite socker och citronsaft i en bunke tills du kan vända bunken upp och ner.

 

semla-deg-mandelmjol  semla-deg-pa-platen  semla-fardiga  jordmandelmassasemla-fordig-nara  semla-och-kaffe

 

Leave a Comment

by | 2017-01-19 · 22:28

TORTOLINES – finns på NYHETSTORGET under mässdagarna, eftersom chipsen är utvalda som en av Årets Nyheter på Allt för Hälsan!

Dorimax AB är utställare på Allt för Hälsan mässan. Vi har med oss bl.a. Paleo produkter. I en paleo eller stenålderskost diet/livsstil använder man inte potatischips/bönchips, därför TORTOLINES chips är det bästa snacks alternativet.

tortolines-citrustortolines-sweettortolines-spicytortolines-salted

tortolines lemon

tortolines lemon

TORTOLINES är ett hälsosammare chips alternativ, gjorda på kokbananer, även kallad plantain. Kokbananer innehåller mycket fiber som är bra för våra tarmbakterier.

TORTOLINES chips är rika på denna fiber även kallad prebiotika eller Resistent Stärkelse 2. Denna fiber bryts inte ner i magen och i tunntarmen, utan når tjocktarmen oförändrad och blir där till mat åt de goda tarmbakterierna.

Chipsen är fria från gluten, mjölk och konserveringsmedel samt har låg salthalt.

TORTOLINES finns i fem olika smaker: Sweet, Salted, Thai, Spicy och Lemon.

TORTOLINES kommer från noga utvalda och kontrollerade odlare i de tropiska delarna av Ecuador. I Sydamerikanska används dessa bananer ofta i matlagnig och bakning.

Mer om TORTOLINES: www.tortolines.se

DORIMAX AB finns i monter A19:46. Hjärtligt välkomna att testa våra produkter.

Med vänlig hälsning, Dora Vig Bjon/DORIMAX AB  www.dorimax.se

Leave a Comment

by | 2016-11-24 · 23:19

Mässor under hösten

DORIMAX kommer att medverka i 4 större matmässor hösten 2016. På alla mässor presenterar vi glutenfria och paleo produkter och självklart bjuder vi på något gott.. Hoppas vi ses! 🙂

 

Först besöker vi Malmö den 1 Oktober. Här bjuder vi på god GLUTIS pasta, samt på Grönbananchips.

Mässa i Malmö

Mässa i Malmö

Nästa mässa hålls på Stockholmsmässan, i Älvsjö den 10-13 November. Här satsar vi på vår plantain chips, TORTOLINES. Hoppas besökarna gillar våra produkter och köper hem ett lass nyttiga och goda grönbananchips.

Den tredje mässan hålls också i Älvsjö den 25-27 November. På den mässan presenterar vi vårt paleo sortiment som vi döpt till PaleoLita.

Allt för Hälsan 2016

Allt för Hälsan 2016

Den fjärde och sista mässan kommer att hållas på Kista mässan den 2-3 December, den vänder sig till matintoleranta.  Vi kommer att delta för 18;-e gången på Mat för Livet mässan. Här har vi fokus på vår storsäljare,  GLUTIS pasta.

Mat För Livet 2016

G L M B V P Ä

Leave a Comment

by | 2016-09-28 · 19:08

Vår GRÖNBANAN mjöl finns hos HÄLSOKRAFT

Vi har inlett ett samarbete med ett känt hälsoföretag som har över 70 butiker i Sverige, från Norr till Söder. Nu kan ni köpa vår Grönbananmjöl hos Hälsokraft i hela landet. Ni kan handla på plats eller be butiken att ta hem den eller ni kan själv beställa genom deras webshop.

Grönbananmjöl är en väldigt viktig källa till Resistent Stärkesle 2. Varför? Bananmjölet innehåller 35% RS2 som kroppen inte kan bryta ner, endast de goda tarmbakterierna.

När dessa bakterier har ”ätit” upp dessa fibrer som även kallas prebiotika (inte probiotika), då tillverkar de smörsyra till kroppen som är lekande för våra tarmar.

Vi har testat mjölet på diabetiker, typ 2 och alla fick lägre morgonsockervärde.

Ca 2 månader sedan blev jag kontaktad på mail av en känd professor, Stig Bengmark och han skriver så här:

”Hej Dora,

Jag finner det mycket intressant.

Jag är professor och föreläser om hälsa – jag har jobbat mycket med forskning om grön banan i det förgångna.

Fann bl.a. att det var bättre med grön banan vid magsår än alla världens magmediciner.

  

Bengmark Stig

http://bengmark.com/

 

Vi hoppas att vårt bananmjöl bidrar till med en god tarmhälsa för alla som lider av IBS, Crohns, Glutenintolerans, mm

För bästa resultat kan ni blanda ut mjölet med kallt vatten eller hälla i smoothie och dricka kallt.

Vi brukar ofta laga pannkakor på mjölet och sedan kyler ner de, för att RS2 fungerar bäst ner den är kall.

Här kommer en smarrig recept på Pannkakstårta:

Paleo Pannkakstårta med plantain mjöl och Chufa mjöl

Paleo Pannkakstårta med plantain mjöl och Chufa mjöl

 

Paleo Pannkakstårta, Grönbananmjöl/Jordmandelmjöl

Paleo Pannkakstårta,  på Grönbananmjöl/Jordmandelmjöl 

Grundrecept som ger ca 5-6 pannkakor, dubblera för att få en hög tårta:

3st ägg

3msk Grönbananmjöl

3msk Jordmandel grovt mjöl

2dl vatten

lite salt

Vispa i hopp alla ingredienser och stek pannkakorna i lite kokosfett.

Kyla ner de. Mellan varven lägger du din favvorit sylt. Toppa med grädde, eller kokosgrädde och rostade Jordmandlar (hela)

 

Leave a Comment

by | 2016-05-01 · 23:15

GRATIS är GOTT! Grönbananchips

TORTOLINES grönbananchips Dorimax

TORTOLINES grönbananchips Dorimax

Nu har ni chansen att få hem och testa våra unika chips som görs på omogna gröna kokbananer, Plantain.

En chips utan dåligt samvete, både till Mellis och Mys!

Vi bjuder på frakten om du handlar 10 påsar av våra grönbananchips, Tortolines!

Mer info om chipssorten hittar du på TORTOLINES egen hemsida.

Erbjudandet gäller till sista Maj.

 

 

 

 

Leave a Comment

by | 2016-04-18 · 12:12

Grönbanan chips TORTOLINES i Sverige

Igår har vi fått hem våra nya produkter, Grönbanan chips i 5 olika smaker och nu finns de i vårt nya lager i Södertälje.

Chipsen görs på omogna gröna kokbananer som gör att produkten innehåller massor av fibrer som Resistent Stärkelse 2 och vitaminer.

Nu söker vi återförsäljare till dessa delikata chips som har låg salthalt och är utan tillsatt socker.

 

 

DORIMAX grönbanan chips TORTOLINES

DORIMAX grönbanan chips TORTOLINES

 

4 Comments

by | 2016-01-29 · 17:17

Paleo Saffransbullar utan gluten, mjölk och jäst

Vi har en ny produkt inom PaleoLita serien som heter PALEO Kakmix.

PALEO Kakmix

PALEO Kakmix

Mjölmixen baseras mest på kokosmjöl och tapiokamjöl (kassava), samt innehåller lite exklusivare ingredienser tex. som Konjakmjöl, mm. Mixen innehåller även bikarbonat, men ingen socker. Man får tillsätta själv vad man föredrar.

Idag testade jag att göra snabba, enkla Paleo Saffransbullar i en mjuk silikonform.

Recepten är under utveckling men jag fick saffffftiga bullar, tack vare Kakmixens mjölsammansättning. Min man tycker inte om vanliga Lussebullar, eftersom de är ofta torra, men han gillade mina. Tur 😉

All deg fick inte plats i formarna, så jag testade en ny variant. Till den sista bulldegen tillsatt jag lite bambufiber och fick en annan konsistens på bullen. Den blev godare och fick en konsistens som gör att den blev formbar.

PALEO Saffransbulle med bambu

PALEO Saffransbulle med bambu

Saftiga paleo saffransbullar utan gluten, mjölk och jäst

 

 

 

 

 

 

Paleo Saffransdeg

Paleo Saffransdeg

Paleo saffransbulle

Paleo saffransbulle

Recept: Vispa 5st ägg + 1-2 msk honung. Tillsätt 1 påse saffran (utrört i sprit), 100g kokosfett och 2dl PALEO Kakmix. Skeda över i en muffinsform och baka de i 200gr ca 10-15 minuter. Kan dekoreras med russin.

 

Paleo saffransbulle med bambu

Paleo saffransbulle med bambu

 

 

 

Leave a Comment

by | 2015-12-10 · 18:46

Vår nya produkt GRÖNBANAN mjöl finns med på NYHETSTORGET under mässdagarna 27-29 november 2015.

Vårt företag, Dorimax AB är utställare på Stockholmsmässan/Allt för Hälsan med Paleo produkter.
Vår nya produkt Grönbanan mjöl finns med på NYHETSTORGET under mässdagarna 27-29 november 2015.
Grönbanan mjöl blev utvald som en av nyheterna i år, eftersom den är unik på marknaden genom att den innehåller Resistent Stärkelse 2.

Infektioner med resistenta tarmbakterier fortsätter att öka i Sverige, visar ny årsstatistik från Folkhälsomyndigheten och bakterierna svarar inte på antibiotika behandling.
Eftersom 80 % av immunförsvaret finns i tarmarna, där de goda tarmbakterier befinner sig, är det väldigt viktigt att se till vad vi äter dagligen.
Tarmbakterier tycker om fiber och rätt sorts stärkelserik mat.
Grönbanan mjöl innehåller Resistent Stärkelse 2 (RS2), är en sorts prebiotika/fiber som inte bryts ner i magen och i tunntarmen,
utan når tjocktarmen oförändrad och blir mat åt de goda tarmbakterierna.
Grönbanan mjöl är naturligt glutenfritt och kan användas i en Paleo och LCHF diet eller i andra dieter där man av olika anledningar vill undvika traditionellt mjöl.
Grönbanan mjöl ingår i PaleoLita® sortimentet som erbjuder en hel rad produkter för en Paleo livsstil.

LCHF diabetiker har testat potatismjöl, som även innehåller RS2 och utfallet blev ett lägre blodsocker värde.
http://www.kostdoktorn.se/ar-potatismjol-lchf-om-resistent-starkelse
LCHF folk och diabetiker helst vill undvika potatis varför bananmjölet ett bättre alternativ för dem.
Man bör känna till att potatis som är en nattskatteväxt innehåller lektiner (försvarsämne), solanin (gift) som man ska helt undvika om man har en autoimmun sjukdom.

Fakta om RS2:
Resistent Stärkelse 2 förekommer rikligt i grönbanan, rotfrukter, ärter, böner, linser, säd och fröer.
Till skillnad mot annan stärkelse så kan just RS2 inte tas upp i tunntarmen, utan når intakt tjocktarmen, där den smälter och blir näring till de goda tarmbakterierna.

Leave a Comment

by | 2015-11-26 · 00:49

PaleoLita – Tarhonya PALEO pasta

Föra veckan var jag i Ungern och besökte en ny fabrik som tillverkar paleo pastaprodukter. I fabriken alla råvaror är glutenfria. Det finns flera olika pastasorter och modeller. Flesta pastasorter tillverkas av sesammjöl, tapiokamjöl och ägg och de smakar väldigt gott. Jag kommer att köpa in 2-3 pastasorter och mitt plan är att börja sälja dessa produkter i Sverige till de som vill äta enligt paleo/stenålders kost eller vill äta nyttigare pasta. Produkt namnet kommer bli PaleoLita. Idag testade jag en pastasort som heter TARHONYA. Pasta modellen är en gammal ungersk pastasort, därför har jag beslutat att behålla namnet på den. Den ser ut som små kuber/avlånga bollar/pärlor. Tillagningsmetoden liknar som Risotto. Man fräser pastan i lite smör/fett. Sedan häller man på kokt vatten, saltar och kokar tills pastan suger åt sig all vatten. Jag är importör av glutenfri pasta sedan 16 år, men vår familj äter sällan pasta. Min man sa idag: ” Vi är ihop sedan 15 år men du har aldrig lagat denna pastasort tidigare till oss. Jag som har slutat äta pasta, har nu hittat en anledning att börja äta pasta igen.” Pastan är otroligt smakrik och god. Nu har jag hittat en favorit pasta för familjen. Den kan serveras både varmt och kall.  I dagens recept serverade jag pastan med stekta bacon, korv och grönsaker.

20151104_192421

 

 

 

 

 

 

 

 

RECEPT:

Värm upp 2-3 msk olja/smör/fett i en kastrull. Rör i hel pasta påsen (250g) och rör om. Fräs i ca 2-3 minuter och häll på ca 6dl kokt vatten. Rör om och rör då och då. Pastan ska suga i sig all vatten. Tillagningstekniken liknar som Risotto. Pastan är klar efter 15-20 minuter. Den kan serveras kallt eller varmt. Om man vill man kan börja med att lägga i lök, dvs fräsa lök och sedan in med pastan.

20151104_16563420151104_17075720151104_17172120151104_17370520151104_192453

2 Comments

by | 2015-11-05 · 01:18