JORDMANDEL

Jordmandel/Tigernötter/Chufa -Kärt barn har många namn.

I vår PaleoLita sortiment ingår en fantastisk produkt som heter Jordmandel.

 

 

DORIMAX Per Wikholm

”I sitt sortiment har hon även mjöl av tigernöt eller chufa ….. Tigernöten har hängt med oss i många miljoner år sedan våra förfäder vandrade ut på den afrikanska savannen. Den är inte en nöt utan en rotknöl, precis som potatisen. ….”    ” Jag har själv testat Doras tigernötsmjöl i pannkakssmet och för panering av schnitzlar och det funkar utmärkt.”

 

Per Wikholm, mikrobiolog och omvärldsanalytiker

 

Chufa knölen har en hård brun yta/skal som kräver en speciell ”skrubb” metod för att avlägsna skalet för att få bort fytinsyran. Många företag väljer att mala ner skalet, som i sin tur gör att halten av fytinsyran blir för hög i slutprodukten och att vi inte kan tillgodogöra oss nötens goda egenskaper.
I våra Jordmandel mjölprodukter hittar man väldigt lite skalrester, eftersom vår leverantör har utvecklat en metod, med vilken man kan få bort upp till 95% av skalet och därmed minskar man fytinsyran.
Fytinsyra är ett naturligt försvarsämne som finns främst i ytterskalet på obehandlade sädesslag som ris, nötter och bönor.
Fytinsyrans uppgift är att skydda växterna mot skadedjur och för att växten inte ska kunna gro för tidigt eller mögla. För att vår kropp ska kunna ta upp näringen från nötterna skall nötterna blötläggas innan användning.

OBS! Chufan är ingen nöt, därför kan även nötallergiker använda den i matlagning och bakning. Mjölet är glutenfritt och kan användas i en Paleo kost samt i en AIP diet.

Vi har 3 varianter på chufa. Fint mjöl, Grovt mjöl och Hela skalade nötter.

 

 

Chufas

 

3 Responses to JORDMANDEL

  1. Pingback: Vinbärspaj med jordmandel och kokosmjölk | Sannas Paleo

  2. Jenny Johansson

    Vad är priset på jordmandelmjöl? 🙂

    • DORIMAX

      Hej Jenny, Du ser priserna vid fliken Shop. Annars den grova mjölet kostar 100kr, och den fina 120kr. mvh Dora

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 1 =